Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Οι Τούρκοι κινητοποιούν 8.000 ψηφοφόρους από την Προύσα για τις εκλογές στη Θράκη


Ο κ. Ερντογάν επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα προκειμένου να συμμετέχει στη σύνοδο για την κλιματική αλλαγή. Τον Τούρκο Πρωθυπουργό συνόδευαν έκτος από τον υπουργό εξωτερικών κ. Νταβούτογλου και ο υπουργός προεδρίας αρμόδιος για τους Τούρκους του εξωτερικού Φαρούκ Τσελίκ. Ο κ. Τσελίκ συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Δυτικής Θράκης που είναι οι έξης:

1-Αχμέτ Μέτε (Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας και εκλεγμένος Μουφτής Ξάνθης)
2-Τσετίν Μάντατζη (βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης)
3-Αχμέτ Χατζηοσμάν (βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης)
4. Ιμπραίμ Σερίφ (εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής)
5. Μουσταφά Αλή Τσαβούς (πρόεδρος του κόμματος DEB)
6. Αχμέτ Καρά (Πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης)
7.Κοράϊ Χασάν (πρόεδρος της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής)
8. Χουσείν Μεχμέτ Ουστά (αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας))
9. Σαμί Τοραμάν (πρόεδρος του Συλλόγου Τούρκων δασκάλων )
10.Μεχμέτ Ντερντιμάν (πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων της ΕΠΑΘ Ροδόπης-Έβρου)
11. Αλή Πεντζάλ (πρόεδρος του μειονοτικού εκπαιδευτικού και πολιτιστικού συλλόγου Χίλια)
12.Ιμπραίμ Χαλίλ Χασάν (πρόεδρος του συλλόγου κηδεμόνων μειονοτικών σχολείων)
13. Περβίν Χαϊρουλάχ (Γενική διευθύντρια της Πολιτιστικής Εκπαιδευτικής Εταιρείας της Μειονότητας της Δυτικής Θράκης)
14 Τζενγκίζ Ομέρ (πρόεδρος του συλλόγου Πλάτανος)
15.Χακάν Τσαβούσογλου (πρόεδρος του παραρτήματος Προύσας του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης).

Ο κ. Τσαβούσογλου στην εισήγηση του υποστήριξε ότι : «Στις τοπικές εκλογές που θα γίνουν στις 7 Νοεμβρίου στην Προύσα υπάρχει δυνατότητα 8 χιλιάδων ψήφων. Επιθυμία μας είναι όλους αυτούς να τους μεταφέρουμε. Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή των ομογενών μας, να ασκήσουν το πλέον θεμελιώδες δικαίωμα τους. Εμείς ως σύλλογος θα βάλουμε λεωφορεία.»
Η ανακοίνωση που έχει τοιχοκολληθεί στη Προύσα

«Για τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούνε στην Ελλάδα στις 7 Νοεμβρίου, θα μπούνε λεωφορεία. Όσοι επιθυμούνε να πάνε είναι ανάγκη να εγγραφούνε είτε στον τοπικό τσαϊτζή Ιντρίζ είτε στον πρόεδρο Ορχάν Σαρ. Για την εγγραφή απαιτείται όνομα, επώνυμο, αριθμός διαβατηρίου, και αριθμός κινητού τηλεφώνου. Τα λεωφορεία θα ξεκινήσουν στις 5 Νοεμβρίου ημέρα Παρασκευή. ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΥΠΟΨΙΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝΕ»

Κωνσταντίνος Τζεβελέκος

Read more...

Διέρρευσαν τα Πολεμικά Σχέδια των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων


Η πρόσφατη υπόθεση εκβιασμού στελεχών των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων και κρατικών αξιωματούχων (βλ. εδώ) λαμβάνει διαστάσεις κατασκοπευτικού θρίλερ καθώς από τις έρευνες των τουρκικών αρχών προκύπτει διαρροή των Πολεμικών Σχεδίων σε ενδεχόμενο ελληνοτουρκικού πολέμου, θέσεις φυλακίων μονάδων καθώς και απόρρητων πληροφοριών για έγχωριας ανάπτυξης στρατιωτικά προγράμματα του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK). Οι σχετικές αναφορές του τουρκικού Τύπου κάνουν λόγο για “Ελληνίδα κατάσκοπο”, η οποία καταζητείται.

Το κύκλωμα λειτουργούσε με γυναίκες-συνοδούς που προσέγγιζαν στρατιωτικούς και κρατικούς υπαλλήλους που υπηρετούσαν σε κρίσιμες θέσεις, εκβιάζοντάς τους για την απόσπαση πληροφοριών. Στο πλαίσιο των ερευνών έχουν συλληφθεί επτά άτομα, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί και ο ένας διαθέτει το βαθμό συνταγματάρχη. Οι συλληφθέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της στρατιωτικής κατασκοπείας και της εκβίασης.

ύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας Star, έγγραφα διέρρευσαν από τη ναυτική βάση του Ακσάζ, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και από τη διοίκηση της Σχολής Ναυτικού Πολέμου. Εκτός από το TDK, το κύκλωμα φέρεται να είχε στοχοποιήσει το κρατικό ερευνητικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας TÜBİTAK και τις αμυντικές βιομηχανίες ASELSAN και HAVELSAN που ειδικεύονται στην ανάπτυξη ηλεκτρονικών συστημάτων. Μεταξύ των πληροφοριών που έχουν διαρρεύσει σε “ξένους πράκτορες” είναι απόρρητα στοιχεία από τα εγχώρια προγράμματα ανάπτυξης του Εθνικού Άρματος (Altay), του τουρκικού συστήματος διαχείρισης μάχης των τουρκικών φρεγατών Genesis, του προγράμματος αναγνώρισης και επιτήρησης Uzun Ufuk και του προγράμματος ναυπήγησης του Εθνικού Πλοίου (κορβέτα MILGEM).

H τουρκική αστυνομία και η ΜΙΤ αναζητούν τα ίχνη “ελληνίδας κατασκόπου”, η οποία σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές “μετέφερε τα εν λόγω στοιχεία στην Ελλάδα”.

Read more...

Βεβήλωση ελληνορθόδοξων τάφων στην Ίμβρο


Η Radıkal υπο τον τίτλο «Οι σκοτεινές δυνάμεις έδρασαν στην Ιμβρο» αναφέρεται στη βεβήλωση 78 ελληνορθόδοξων τάφων του νεκροταφείου του νησιού υπογραμμίζοντας ότι το συμβάν δημιούργησε ανησυχία στους 300 ελληνικής καταγωγής κατοίκους του νησιού και παραθέτει ανακοίνωση της Ενωσης Ιμβρίων της Αθήνας με την οποία εκφράζει τον «θυμό και την αγανάκτησή της» για το συμβάν και ζητά από τις τουρκικές αρχές να πράξουν τα δέοντα για την σύλληψη των δραστών.

Η εφημερίδα παραθέτει επίσης δηλώσεις του Επίτιμου Προέδρου της Ενωσης Ιμβρίων κ Μιχάλη Μαυρόπουλου ότι τον τελευταίο καιρό, λόγω της άνθησης του νησιού, παρατηρείται επιστροφή ατόμων που είχαν φύγει από την Ίμβρο και ότι «κάποιοι ή κάποιες ομάδες δρουν με αυτόν τον τρόπο για να ανακόψουν αυτό το ρεύμα της επανόδου». Ο κ Μαυρόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι: «Tέτοιες ενέργειες γίνονται για εκφοβισμό. Οι Ελληνες της Ίμβρου έχουν ζήσει κατά το παρελθόν τέτοιου είδους επιθέσεις. Με αυτήν την ενέργεια επανέρχονται στην μνήμη τα τραύματα του παρελθόντος».

Η εφημερίδα παραθέτει επίσης την σχετική ανακοίνωση του Τ/ΥΠΕΞ (βλ. τηλ/μα 3148 /31.10.2010 ) ενώ σε δεύτερο δημοσίευμα στην ίδια σελίδα με τίτλο «μας θυμίζει την επίθεση στην Κομοτηνή» αναφέρει ότι παρόμοια γεγονότα συνέβησαν την 14η Αυγούστου στο «τουρκικό» νεκροταφείο της Κομοτηνής, ότι εκείνη η επίθεση χαρακτηρίστηκε ως προβοκάτσια και έφερε την υπογραφή της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή»

H Τaraf με τίτλο «Επίθεση στο ελληνικό νεκροταφείο» αναφέρεται στα γεγονότα που συνέβησαν την περασμένη Πέμπτη στο ελληνορθόδοξο νεκροταφείο της Ιμβρου και στην καταστροφή 78 εκ των 148 τάφων του. Η εφημερίδα παραθέτει τις παρακάτω δηλώσεις του Προέδρου των Ενωμένων Μειονοτικών Βακουφίων κ Λάκη Βίγκα: “Eίμαι θλιμμένος από τα γεγονότα. Οποια και αν είναι η ταυτότητα των δραστών , η προσπάθεια να δοθούν πολιτικά ή άλλα μηνύματα μέσω της βεβήλωσης των νεκρών είναι πράξεις άνευ νοήματος και δεν εκφράζουν πολιτισμό. Δεν μπορείτε να μάχεστε τους νεκρούς» προσθέτοντας ότι «κάθε δύο χρόνια βιώνονται αυτού του είδους τα γεγονότα . Ο λαός είναι ανήσυχος . Φυσικά ο αριθμός του πληθυσμού είναι μικρός. Οι τοπικές αρχές και το ΥΠΕΞ μεριμνούν για την υπόθεση».

Επίσης η εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσεις του δικηγόρου Erhan Pekce σύμφωνα με τον οποίο: « Το 1974 το νεκροταφείο του χωριού Κάστρο είχε καταστραφεί ολοσχερώς Δεν υπήρχε μουσουλμανικό στοιχείο στο νησί. Ο πληθυσμός σήμερα των «ελληνορθόδοξων έχει μειωθεί στους 200. Ολοι τους είναι περίπου στα 80 τους. Είναι ενοχλημένοι και ανήσυχοι από το συμβάν. Παλιά αυτά τα γεγονότα είχαν υποκινητές το κράτος. Τώρα η υποψία στρέφεται στις ακροδεξιές οργανώσεις. Είναι φανερό ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η αγγλόγλωσση Todays Zaman με τίτλο «Unıdentıfıed assaılants vandalıze graves ın Greek Orthodox semınary» που παραθέτει τη σχετική ανακοίνωση του Τ/ΥΠΕΞ και επισημαίνει ότι η επίθεση θυμίζει το σχέδιο «Κλωβός» που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο ερευνών της υπόθεσης Εργκενεκόν και που, χρησιμοποιώντας ως μέσο τον εκφοβισμό των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων της Τουρκίας και δολοφονίες επιφανών μη μουσουλμάνων, είχε ως στόχο την δημιουργία εσωτερικής και διεθνούς πίεσης προς το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP και την μείωση της δημοτικότητάς του.

Επίσης η αγγλόγλωση Hurrıyet Daıly News υπο τον τίτλο « Desecratıon of cemetery condemned» , αναφέρεται στο γεγονός και παραθέτει την σχετική ανακοίνωση του Τ/ΥΠΕΞ..

Read more...

Γιόρτασαν και στην Κομοτηνή τη…Γιορτή της Τουρκικής Δημοκρατίας!


Ποιος σας είπε λοιπόν εσάς ότι οι…Τούρκοι της Δυτικής Θράκης δεν γιορτάζουν τις γιορτές της…δημοκρατικής Μητέρας Πατρίδας τους; Ε, αλλοίμονο! Για διαβάστε π.χ. το δημοσίευμα της «Μπιρλίκ» (30/10/2010) και μετά το…ξανασυζητάμε:
“Ποιος είπε ότι οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης δεν στηρίζουν την Γιορτή της Τουρκικής Δημοκρατίας; Μάλιστα τη στήριξαν τόσο, που η συμμετοχή ατόμων που δεν είχαν προσκληθεί, έγινε αιτία να μην χωρέσουν οι συνδεδεμένοι με την Δημοκρατία της μάνας πατρίδας.
Μάλιστα, η 87η επέτειος ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας γιορτάστηκε σε όλες τις αντιπροσωπείες του εξωτερικού. Μετά από την Αθήνα και στην Κομοτηνή, οι εορτασμοί πραγματικά άξιζε να τους βιώσει και να τους δει κανείς. Στην γιορτή που οργανώθηκε από το προξενείο της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή σε ένα επίλεκτο ξενοδοχείο, το ενδιαφέρον ήταν τόσο μεγάλο που αυτοί που ήρθαν δεν χώρεσαν στην αίθουσα.

Ο αρχιτέκτονας της τελετής εορτασμού πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς σημάδεψε την γιορτή με τις εκπλήξεις της γιορτής. Ένα διαφορετικό χρώμα στην τελετή πρόσθεσαν οι κεντημένες στο χέρι φορεσιές που την εποχή των Οθωμανών θεωρούνταν σύμβολο του τουρκισμού και ακόμα σήμερα φοριούνται ως εθνική φορεσιά των γυναικών μας στα ορεινά. Μια διαφορετική ομορφιά στους εορτασμούς της 87ης επετείου της Δημοκρατίας πρόσθεσαν η σύζυγος του πρόξενου Εσίν Σάρνιτς και οι σύζυγοι των υπαλλήλων, φορώντας τις τοπικές φορεσιές.
Στην είσοδο τους καλεσμένους υποδεχόταν ο πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς και η σύζυγος του Εσίν Σάρνιτς, ο υποπρόξενος Οζκάν Ντουμάν και η σύζυγος του, ο διοικητικός ακόλουθος Μουράτ Σεζγκίν και η συνταξιούχος δασκάλα μητέρα του Γκουζιντέ Γκουζίν Σεζγκίν.
Στους εορτασμούς της δημοκρατίας πέραν των Τούρκων της τοπικής αυτοδιοίκησης, όλη η μειονότητα ήταν εκεί. Σε αυτή τη γιορτή δεν μετείχαν εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας.
Καθώς μάλιστα πλησιάζουν και οι εκλογές, όλοι οι Τούρκοι και Έλληνες υποψήφιοι μετείχαν στους εορτασμούς, και ήταν σαν μια εικόνα παρέλασης υποψηφίων.
Για μια ακόμη φορά φάνηκε πως το προξενείο της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή και ο επικεφαλής του πρόξενος εκπληρώνει τα βάσει διεθνών νόμων καθήκοντα του μένοντας μακριά από την πολιτική, μακριά από την προεκλογική ατμόσφαιρα, και χωρίς διακρίσεις έναντι στους Τούρκους και Έλληνες υποψηφίους.
Δεν απέφυγε να φωτογραφηθεί με όλους τους υποψηφίους και έτσι κατά κάποιο τρόπο απάντησε στα αβάσιμα κουτσομπολιά των τελευταίων ημερών. Φάνηκε ότι ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Σάρνιτς
που από τη μέρα που ήρθε στην Δυτική Θράκη, κατηγορήθηκε άδικα και ανηλεώς από κάποιους συγκεκριμένους κύκλους και άτομα, είναι ένας έμπειρος διπλωμάτης ο οποίος διαφύλαξε τις ισορροπίες ανάμεσα στην Τουρκική Δημοκρατία και στην Ελλάδα αλλά και πολύ περισσότερο φέρθηκε χωρίς διαχωρισμούς και με ίσες αποστάσεις μέσα στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης.
Αυτό έδειξε φανερά η συμπεριφορά που επέδειξε στην γιορτή της Δημοκρατίας. Ακόμη και αυτοί που επιτίθενται στο προξενείο και στον πρόξενο μπήκαν στη σειρά για να φωτογραφηθούνε μαζί του, ο πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς και η σύζυγος του Εσίν, οι ακόλουθοι του προξενείου, ακόμα και οι υπάλληλοι του, ενδιαφέρθηκαν και συζήτησαν με όλους.
Έτσι γιορτάζεται η Τουρκική Δημοκρατία στην Δυτική Θράκη. Ως εφημερίδα Μπιρλίκ δεν θέλουμε να μεγαλοποιούμε καταστάσεις με λόγια, προσπαθήσαμε να περιγράψουμε το γεγονός με φωτογραφίες. Πιστεύουμε πως αυτή θα είναι και η καλύτερη απάντηση.
Ας είναι ευτυχισμένη η Γιορτή της Δημοκρατίας μας”
Σχόλιο: Στην πρώτη φωτογραφία ο πρόξενος με τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Χουσείν Ζειμπέκ. Στη δεύτερη με την Σιμπέλ Μουσταφάογλου. Στην τρίτη με τον ψευδομουφτή Κομοτηνής Ιμπραίμ Σερίφ. Στην τέταρτη ουσιαστικά βλέπουμε την καπηλεία της πομάκικης φορεσιάς από τους Τούρκους.
Στην επόμενη βλέπουμε τον πρόξενο με τον βασικό αρθρογράφο της εφ. Γκιουντέμ και υποψήφιο δήμαρχο Μύκης Τζεμίλ Καμπζά. Τον θυμόμαστε επίσης να κατηγορεί την Ελλάδα στον ΟΑΣΕ και όπου αλλού πήγαινε… Στις δύο επόμενες βλέπουμε τον ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη…

Read more...

Φανταστικοί εχθροί – Εναντίον τίνων;


Τώρα που έληξε η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα, ας δούμε τα πράγματα ψύχραιμα.
Ο τούρκος πρωθυπουργός έφθασε στην Αθήνα υπό τον καταιγισμό σχετικών δημοσιευμάτων στον τουρκικό Τύπο ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου.
Κι όλα αυτά με τα ρητορικά ανοίγματα της Άγκυρας και τούρκων επισήμων που κατά κόρον χρησιμοποιούν στερεότυπα πλέον λεκτικά σχήματα του τύπου «το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και φιλίας, που ενώνει τους δύο λαούς» κ.λπ. κ.λπ., ενώ κατ’ ουσίαν οι αδιάλλακτες τουρκικές θέσεις παραμένουν αμετάβλητες.

Όπως επίσης και το casus belli, που κάποιοι πίστεψαν τον Νταβούτογλου ότι θα ανακαλείτο.

Δεν διέλαθε την προσοχή η προ ημερών τοποθέτηση του τούρκου πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο «Πίρι Ρέις» της Κωνσταντινούπολης –ομιλία που επιδέχεται διπλή ανάγνωση– ότι η οικονομική κρίση στη χώρα μας οφείλεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες «επί χρόνια ξόδεψαν ό,τι είχαν και δεν είχαν στους εξοπλισμούς».
«Εναντίον τίνων;», διερωτήθηκε ο κ. Ερντογάν, δηλώνοντας συγχρόνως ότι η χώρα μας κατασκευάζει φανταστικούς εχθρούς.

Ο γνωστός τούρκος δημοσιογράφος κ. Μπουράκ Μπεκντίς διερωτήθηκε στη «Χουριέτ» (26 Οκτωβρίου), αφού η τουρκική κυβέρνηση διακηρύττει ότι δεν υπάρχουν εχθροί στον γειτονικό τους χώρο –ακούγεται μάλιστα ότι στο περίφημο έγγραφο περί πολιτικής εθνικής ασφάλειας του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας δεν θα αναφέρονται η Ρωσία, η Ελλάδα, η Συρία, το Ιράν, το «βόρειο» Ιράκ– τι εξυπηρετεί η προμήθεια τανκς νέας γενιάς, αντιαεροπορικών συστημάτων και φρεγατών;

Αντιστρέφοντας το ερώτημα που έκανε ο κ. Ερντογάν στο Πανεπιστήμιο «Πίρι Ρέις», θα θέλαμε με τη σειρά μας να ρωτήσουμε:
Αφού οι γείτονές μας επιθυμούν τόσο πολύ τη φιλία και την ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών, τι εξυπηρετούν οι αγορές πρόσθετων και εξειδικευμένων οπλικών συστημάτων; Εναντίον τίνων θα τα χρησιμοποιήσουν;

Ο ελληνικός λαός δεν είναι φαντασιόπληκτος.
Δεν φαντάζεται απειλές. Τις βλέπει καθημερινά. Πάνω από το Αιγαίο και τα νησιά μας. Και όχι μόνο…

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Read more...

ΣΗΜΑΤΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ/ Τουρκικές μεθοδεύσεις και η συμμαχική ανοχή


Του Α. ΛΥΚΑΥΓΗ
ΟΤΑΝ η Ουάσινγκτον αποτείνεται στην Άγκυρα, προκειμένου αυτή να συναινέσει στη φιλοξενία μέρους της «αντιπυραυλικής ασπίδας», όταν η Ευρώπη ζητά επιμόνως από τον Ερντογάν να δώσει διέξοδο σε ό,τι αφορά τη χρήση των ΝΑΤΟϊκών μηχανισμών για την ενεργοποίηση της ενιαίας ευρωπαϊκής ασφάλειας και όταν το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι μόνο με την τουρκική συναίνεση (και εμπλοκή) μπορούν να προωθηθούν ευρύτερες περιφερειακές στρατηγικές της συμμαχίας, είναι αυτονόητο πως η τουρκική θέση και οι νεοοθωμανικές στοχοθεσίες και βλέψεις επανοπλίζονται.
Κι ενισχυμένες, μεθοδεύουν το επιπλέον «λαβείν», έναντι του προσδοκώμενου από τους άλλους «δούναι».

Με δυο λόγια, Ερντογάν και Νταβούτογλου ετοιμάζονται να πουλήσουν ακριβά!
Αυτό αφορά πρωτίστως εμάς. Γιατί βασικά ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα διαλαμβάνονται κατά προτεραιότητα στις έκδηλες τουρκικές στοχοθεσίες.
Οι οποίες ήδη -εάν δεν θέλομεν εθελοτυφλούντες να μυωπάζομεν- όσον αφορά τα ζητήματα του Αιγαίου διευκολύνονται από ΝΑΤΟϊκές προσεγγίσεις και θέσεις.
Ακόμη και από την επιτήδεια ουδετερότητα που τόσο κυνικά διετυπώθη από ταγούς της συμμαχίας.
Γιατί ποιον εξυπηρετεί ακριβώς η εκπεφρασμένη θέση «εμείς δεν εμπλεκόμεθα, βρείτε τα μεταξύ σας»; Ασφαλώς την Άγκυρα.
= Όταν μάλιστα, πέραν αυτής της «πολιτικής των ίσων αποστάσεων», υπάρχουν και οι έωλες πρακτικές των συμμαχικών στρατηγείων, που προσδιορίζουν ως ουδέτερες περίπου ζώνες μεγάλες περιοχές του ελληνικού πελάγους.
Με μεγάλο αριθμό νησιών να θεωρούνται ως εκτός αμέσου εθνικής κυριαρχίας! Εφόσον αμφισβητείται ακόμη και το δικαίωμα ελληνικών
υπερπτήσεων και προσγειώσεων σ’ αυτά!
Πέραν όμως αυτών -που δεν έχουν ακόμη διασαφηνισθεί ακριβώς- το γεγονός είναι ότι και οι καθημερινές κατά συρροήν τουρκικές παραβιάσεις συνεχίζονται και ο στόχος προαγωγής γεωπολιτικών τετελεσμένων (στη βάση του δόγματος των αμφισβητουμένων ορίων εθνικής κυριαρχίας) προωθείται. «Γκρίζες» δηλαδή ζώνες.
Και βεβαίως είναι σαφές ότι μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, λειτουργούν από πολλού δίαυλοι συνεννοήσεων και προωθούνται διεργασίες, με δυναμικές παρασκηνιακών διαδικασιών, το αποτέλεσμα των οποίων κανένας ακόμη δεν γνωρίζει επακριβώς.
Τεκμαίρονται δε αυτές οι διεργασίες από τις μη διαψευδόμενες τουρκικές δηλώσεις και από υπονοούμενες μάλιστα «θετικές εξελίξεις».
Αυτό βεβαίως μπορεί να είναι απλώς μέρος της τουρκικής επικοινωνιακής τακτικής, η οποία όμως δεν πρέπει να αφήνεται να δημιουργεί απευκταίες εντυπώσεις, γιατί δεν είναι τελικά τόσο ακίνδυνες κι εν πάση περιπτώσει χωρίς κόστος.
Το θέμα είναι όμως ότι δυστυχώς ενώ η Άγκυρα διέρχεται φάση στρατηγικής ανατάξεως (και εντυπωσιακής οικονομικής ανακάμψεως), η Αθήνα βρίσκεται σε ζοφερή φορά κατολισθήσεως.
Η οποία οδηγεί σε απελπιστική αποδόμηση δυνατοτήτων και καταθλιπτική αποδυνάμωση αντιστάσεων.
Με την προσοχή του λαού να περισπάται -και είναι φυσικό και κατανοητό- από εξουθενωτικά προβλήματα καθημερινότητος. Πρέπει όμως αυτοί που θεσμικώς ποδηγετούν τις εθνικές υποθέσεις να μην υποτιμήσουν καθόλου κάποια σήματα κινδύνου που εκπέμπονται για όσα συντελούνται -και δυνάμει
επέρχονται- στην άλλη διάσταση του ελληνικού γίγνεσθαι. Στα εθνικά δηλαδή ζητήματα.
Γιατί, όπως και ο Β. Μαρκεζίνης προειδοποιεί: Τα οικονομικά προβλήματα μπορεί να επιλυθούν. Και θα επιλυθούν αργά ή γρήγορα.
Εάν όμως χαθούν στοιχεία της εθνικής κυριαρχίας, αυτά δεν επανακτώνται. Τουλάχιστον ανωδύνως…

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Read more...

Το PKK διαψεύδει δική του ανάμειξη στη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη


Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) διέψευσε σήμερα οποιαδήποτε ανάμειξή του στη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη, η οποία προκάλεσε τον τραυματισμό 32 ανθρώπων, και ανακοίνωσε ότι παρατείνει την εκεχειρία που είχε κηρύξει τον Αύγουστο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Firat News.
“Δεν είναι δυνατόν εμείς να κάνουμε μια τέτοια ενέργεια τη στιγμή που το κίνημά μας αποφασίζει να παρατείνει την εκεχειρία.
Δεν είμαστε κατά κανέναν τρόπο αναμειγμένοι σε αυτή την επίθεση”, σημειώνει η ηγεσία του PKK σε ανακοίνωσή της, σύμφωνα με το Firat.

Η εκεχειρία, η οποία κηρύχθηκε στις 13 Αυγούστου και στη συνέχεια παρατάθηκε κατά ένα μήνα στις 30 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να παραταθεί έως τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν σύμφωνα με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις αρχές του Ιουνίου 2011.
Η λήξη της κατάπαυσης του πυρός συνέπεσε την Κυριακή με την επίθεση αυτοκτονίας που είχε στόχο αστυνομικούς για την αντιμετώπιση των ταραχών στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη.
Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι το ΡΚΚ, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Τουρκία, προκύπτει ως ο πιο πιθανός ύποπτος για την επίθεση στην πλατεία Ταξίμ.

Read more...

Ζητά «ταϊβανοποίηση» των Κατεχόμενων Λύση του Κυπριακού με «δύο ισότιμα κράτη» περιγράφει η Άγκυρα


Λύση του κυπριακού με «δύο ισότιμα κράτη» σκιαγραφεί ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», λέγοντας πως η Άγκυρα θα υποστηρίξει τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα που δημοσιεύεται την Κυριακή, ο Ε.Μπαγίς ανέφερε: «Ο ήλιος ανατέλλει σε αυτό το νησί, πάνω από δύο διαφορετικά κράτη, με δύο διαφορετικούς προέδρους, εκλεγμένους προέδρους, δύο διαφορετικά εκλεγμένα κοινοβούλια, δύο διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα, δύο διαφορετικά συστήματα υγείας, δύο διαφορετικές οικονομίες».

Στις δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι «η αντιμετώπιση της Ε.Ε. προς τη βόρεια Κύπρο πρέπει να είναι ανάλογη με την αντιμετώπιση της Ταϊβάν».

«Δεν αναμένουμε διπλωματική αναγνώριση, θέλουμε μόνο οι άνθρωποι να κάνουν απευθείας εμπόριο», τόνισε, σημειώνοντας πως: «εάν οποιαδήποτε αεροπορική εταιρία αρχίσει να πετά στο “αεροδρόμιο Ερτζιάν”, θα είμαστε πολύ ευτυχείς να ανοίξουμε όλα μας τα λιμάνια και αεροδρόμια σε όλα τα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα».

Παρά την υιοθέτηση από την Επιτροπή Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας της Ευρωβουλής για το απευθείας εμπόριο, ο Τούρκος υπουργός θεωρεί ότι υπάρχει νομικό υπόβαθρο για την έγκριση του επίμαχου Κανονισμού από την ΕΕ, παραπέμποντας στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2004 για τερματισμό της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Read more...

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΒΑΣΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
Για πρώτη φορά από το 1949 η ΑΓΚΥΡΑ θεωρεί ως ΑΠΕΙΛΗ για τα συμφέροντα της και για την Μεσανατολική ασφάλεια το ΙΣΡΑΗΛ. Αφήνω για λίγο τα σχετικά με εμάς και από την νέα ΝΤΙΡΕΚΤΙΒΑ του Τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας επισημαίνω τα εξής:
*Στο νέο ΚΕΙΜΕΝΟ(που ισχύει για 5 χρόνια) δεν υπάρχει πλέον αναφορά σε απειλές από ΣΥΡΙΑ-ΙΡΑΝ.
*Στο νέο κείμενο δεν αναφέρονται ως χώρες-απειλή η ΓΕΩΡΓΙΑ, η ΑΡΜΕΝΙΑ, η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ .

*Υποστηρίζεται η γνωστή και πολυσυζητημένη πρόταση για να μετατραπεί η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ σε ΑΠΟΠΥΡΗΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΖΩΝΗ.

Σε ένα άλλο θέμα. Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που προ διημέρου παρουσίασα σχετικά με τον εντοπισμό και κατάσχεση όπλων στην ΝΙΓΗΡΙΑ με προορισμό τη ΧΑΜΑΣ.
Όπως δήλωσε ο ο καπετάνιος του πλοίου τα όπλα είναι Ιρανικής προέλευσης.
Επίσης σε συναγερμό είναι ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ-ΒΡΕΤΑΝΟΙ-ΚΑΤΑΡ-ΗΑΕ και ΥΕΜΕΝΗ με αφορμή τα εκρηκτικά που είχαν ως στόχο Εβραϊκές συναγωγές στο ΣΙΚΑΓΟ και είχαν αποσταλεί από την ΑΛ ΚΑΕΝΤΑ στη ΑΡΑΒΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ με αφετηρία την ΣΑΝΑΑ της ΥΕΜΕΝΗΣ(έχει συλληφθεί γυναίκα που τα είχε αποστείλει και εντοπίστηκαν σε ΝΤΟΥΜΠΑΙ και ΛΟΝΔΙΝΟ).

Read more...

Τουρκία: Το Γενικό Επιτελείο σνομπάρει εκ νέου τον πρόεδρο!


Μπορεί η ισλαμική κυβέρνηση Ερντογάν και το κόμμα AKP να έχει επιτύχει πολιτική ηγεμονία στην Τουρκία, οι στρατιωτικοί δεν το βάζουν κάτω και θυμίζουν με συμβολικές πράξεις τις διαφωνίες τους…
Για μία ακόμη φορά, η ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν παρευρέθηκε στην εορταστική δεξίωση για την ίδρυση της «κοσμικής» Τουρκικής Δημοκρατίας στις 29 Οκτωβρίου 1923.
Ο λόγος που απείχαν ήταν το ότι η σύζυγος του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, αλλά και αυτή του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φορούσαν και οι δυο την ισλαμική μαντίλα…

Αποτέλεσμα ήταν ο πρωθυπουργός Ερντογάν να μη «μασήσει» τα λόγια του, αλλά να μιλήσει ανοιχτά κατακεραυνώνοντας τους στρατιωτικούς: «Το στράτευμα έπρεπε να είχε εμφανιστεί.Το μέρος για δεξίωση απόψε είναι το προεδρικό μέγαρο», ανέφερε σύμφωνα με τον ανταποκριτή του CNN Turk.
Αναφερόμενος με τη συγκεκριμένη φρασεολογία στο προεδρικό μέγαρο, ο Ερντογάν τόνιζε με διπλωματικό τρόπο την πρωτοκαθεδρία της πολιτικής έναντι της στρατιωτικής εξουσίας σε μια δημοκρατία…
Ωστόσο, η ισλαμική κυβέρνηση της Τουρκίας φαίνεται πως αναζήτησε τη νέα αυτή επικοινωνιακή σύγκρουση με τους στρατηγούς, αφού η ενέργειά της συνιστούσε πρόκληση προς αυτούς και σκόπιμη κλιμάκωση:
Στο παρελθόν, δεδομένων των αντιρρήσεων των στρατηγών, ο πρόεδρος διοργάνωνε δύο δεξιώσεις και στην κεντρική δεν προσκαλούνταν οι σύζυγοι των επισήμων, ώστε να μην απέχουν οι στρατιωτικοί λόγω του ότι κάποιες κυρίες θα φορούσαν την ισλαμική μαντίλα.
Αναρωτιόμαστε τι θα γινότανε αν σε κάποια επίσημη θέση αναδεικνυόταν γυναίκα ισλαμικών πεποιθήσεων, οπότε ούτε οι δυο δεξιώσεις θα αποτελούσαν διπλωματική αποφυγή της σύγκρουσης πολιτικών στρατιωτικών.
Αυτό που εξάγεται ως συμπέρασμα πάντως, είναι ότι οι στρατιωτικοί παρακολουθούν άγρυπνα την κατάσταση και σε καμία περίπτωση δεν έχουν υποχωρήσει από τις θέσεις τους περί του κοσμικού χαρακτήρα της Τουρκίας.
Το ζήτημα είναι αν θα επέμβουν για μία ακόμη φορά και κάτω από ποιες προϋποθέσεις…

Defence-point

Read more...

H Mαντίλα στη δεξίωση της επετείου της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας


Tην 87η επέτειο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας γιορτάζουν σήμερα στην Τουρκία.
Στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της χώρας συμμετέχει στους εορτασμούς.
Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων επισκέφθηκαν το Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ.Όμως με τους εορτασμούς προκύπτουν και τα προβλήματα.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμντουλάχ Γκιουλ στη δεξίωση που θα παραθέσει θα υποδεχθεί όλους τους κρατικούς λειτουργούς μαζί με την μαντιλοφορούσα σύζυγο του Χαγρουνισά.
Είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο καθώς μέχρι σήμερα υπήρχαν δυο δεξιώσεις. Η πρώτη γίνονταν χωρίς συζύγους, όπου συμμετείχαν υπουργοί στρατιωτικοί και ο Γκιουλ φυσικά χωρίς τη σύζυγο του.

Και το βράδυ υπήρχε η δευτερη που ήταν καλεσμένοι δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες όπου η Χαγρουνισά Γκιουλ υποδέχοντνα όλους τους καλεσμένους μαζί με τον σύζυγο της.
Φέτος θα γίνει μια δεξίωση και έτσι η μαντίλα θα μπει στο επίσημο κρατικό πρωτόκολλο της Τουρκίας.Πάντως την ίδια ώρα της προεδρικής δεξίωσης , ο τουρκικός στρατό θα έχει τη δική του σε άλλο σημείο της Άγκυρας και δεν αναμένεται ο αρχηγός του στρατού να σφίξει το χέρι της μαντιλοφορούσας Χαγρουνισά.

Read more...

Αντί της Τουρκίας “δικάζεται” τώρα η Κύπρος !


Αντί να κρίνονται η υποψηφιότητα και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, τελικά, στην υπόθεση του διαβόητου “απευθείας εμπορίου”, φτάσαμε να “δικάζεται” η Κυπριακή Δημοκρατία!
Ωσάν να ήταν η Τουρκία μέλος της Ε.Ε. και να έθετε δοκιμασίες για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας!
Αποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά μην παρασυρόμαστε: Απλώς εξασφαλίσαμε (με κόπο) το αυτονόητο. Αυτήν ακριβώς την ώρα, δεν μπορεί να μη δούμε την παταγώδη αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής μας (;).

Από τη στιγμή της ένταξης, εδώ και έξι χρόνια, δύο διαδοχικές κυβερνήσεις προσχώρησαν αστόχαστα στο δόγμα της διευκόλυνσης της τουρκικής υποψηφιότητας.
Ακόμα και αντίθετα από τη ρητά διατυπωμένη πολιτική βούληση ισχυρών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αλλά και ακόμα ισχυρότερου ρεύματος της κοινής γνώμης. Σήμερα, άμα κοντοσταθούμε να ανασάνουμε μετά τη “μάχη του απευθείας εμπορίου”, πρέπει να διερωτηθούμε επιτέλους: Πού μας βγάζει αυτή η πολιτική;
Παρά το γεγονός ότι ήταν μια πολιτική, της οποίας η βασική προϋπόθεση (ένταξη της Τουρκίας) σχεδόν σίγουρα δεν θα υλοποιηθεί, μας έλεγαν ότι “στο δρόμο”, βήμα προς βήμα, θα ελέγχουμε την πορεία των διαπραγματεύσεων και θα κερδίζουμε πράγματα για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο προηγούμενος Πρόεδρος διακήρυσσε ότι έτσι η Τουρκία θα βρισκόταν αντιμέτωπη στα αδιέξοδά της και θα κατέληγε ακόμα και να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η κυβέρνηση Χριστόφια άφησε όμως τα πράγματα να φτάσουν ένα βήμα πριν από την… αναγνώριση των κατεχομένων!
Κατ΄ αρχάς, η μάχη ενάντια στην αναβάθμιση των κατεχομένων ως “τρίτης χώρας”, μπορεί να κερδήθηκε σε νομικό βασικά έδαφος, αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι έκλεισε και πολιτικά το θέμα. Διότι, πίσω από αυτή την πονηρή επινόηση, κρύβεται η πάγια θέση για μια κάποια θεραπεία της “απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων”. Επομένως, θα ακολουθήσουν και άλλες σχετικές απόπειρες και επινοήσεις.
Κατά κύματα εδώ και χρόνια περνά η τουρκική δόλια προπαγάνδα περί “απομόνωσης”. Χωρίς ούτε μια στιγμή η δική μας πολιτική ηγεσία να βρει το σθένος να θέσει βάσιμα και πειστικά το ερώτημα σε ποιον βαθμό ο πληθυσμός των κατεχομένων είναι όντως Τουρκοκύπριοι. Η ηγεσία αυτού του κράτους δεν προνόησε ή δεν θέλησε να θέσει έντονα ως προϋπόθεση οποιασδήποτε γενικής και αόριστης συζήτησης “περί Τουρκοκυπρίων”, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ένα κεντρικό ζήτημα και ερώτημα. Οι Τουρκοκύπριοι είναι όντως απομονωμένοι από κάποιο “εμπάργκο” του κυπριακού κράτους ή μήπως είναι απομονωμένοι και κυριολεκτικά “πνιγμένοι” μέσα σε μια θάλασσα εποίκων;
Δεν μπορούσε η κυβέρνηση Χριστόφια να θέσει ως προϋπόθεση κάθε συζήτησης μιαν αξιόπιστη απογραφή και καταγραφή του πληθυσμού στα κατεχόμενα εδάφη της; Ας είχε γίνει μια τέτοια απογραφή, κάτω από την αιγίδα και τον έλεγχο της Ε.Ε., και τότε θα βλέπαμε ποιος και πώς θα μιλούσε στο εξής για “απομονωμένους Τουρκοκύπριους”. Η αλήθεια που ξέρουμε, αλλά δεν αξιοποιήσαμε πολιτικά, είναι ότι αν είναι οι Τουρκοκύπριοι απομονωμένοι, είναι απομονωμένοι ανάμεσα σε Τούρκους εποίκους!
Η συναφής πολιτική μας έναντι των Τουρκοκυπρίων ως υπηκόων της Κυπριακής Δημοκρατίας και, επομένως, πολιτών της Ε.Ε., ήταν επίσης τυχάρπαστη και παντελώς αμήχανη. Δημιουργεί, μάλιστα, έδαφος για αιτιάσεις και πονηρά επιχειρήματα. Η Τουρκία μετέστρεψε πονηρά σε στρατηγικό της όπλο την κατοχική γραμμή και τα οδοφράγματα του Αττίλα, τα οποία άνοιξε, επιλεκτικά και ελεγχόμενα, ως στρόφιγγα αποσυμπίεσης των αντιφάσεων και αντιθέσεων της κατοχής. Από την ώρα που ο Ραούφ Ντενκτάς επινόησε την πονηρή εκείνη κίνηση με τη δημοσιοσχεσίτικη όψη της συνδιαλλαγής, οι επίσημες Αρχές του κράτους απλώς αναμασούν την αρχική αμηχανία.
Οι πρώτες εικόνες δεν πρέπει να λησμονηθούν: Ο ένας υπουργός (Δικαιοσύνης) έλεγε ότι είναι περίπου ποινικό αδίκημα η επίσκεψη και οι συναλλαγές στα κατεχόμενα, ενώ ο άλλος υπουργός (Εσωτερικών) έσπευδε να διευκολύνει τους εκδρομείς στα σπίτια τους, στήνοντας τέντες για τον ήλιο και… φορητά αποχωρητήρια! Την ίδια ώρα, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ρητά συμβούλευε ότι δεν θα έπρεπε να δεχτούμε να επιδεικνύονται διαβατήρια ή άλλα επίσημα έγγραφα ταυτότητας… Όμως ακόμα και σήμερα, επτά χρόνια μετά, δεν ξέρουμε τι ακριβώς κάνουμε με αυτό το ζήτημα.
Αν πραγματικά η σημερινή Κυβέρνηση έχει την εντύπωση ότι οι επιλεκτικά περιορισμένες καθημερινές διακινήσεις και συναλλαγές συμβάλλουν πραγματικά ως “άσκηση αρμονικής συμβίωσης”, ας αφουγκραστεί την κοινή γνώμη. Ας ακούσει τι λένε και σκέφτονται οι πολίτες, αντιδρώντας σε αυτό το “ιδιόρρυθμο” καθεστώς σχέσεων (και ανισότητας) που παγιώνεται με το χρόνο.
Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα με τη σημερινή Κυβέρνηση είναι ότι δεν καταλαβαίνει ούτε θέλει να ξέρει τη λογική, με την οποία λειτουργούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το Κοινοβούλιο. Όταν, π.χ., με πεισματικά ιδεολογήματα κρατά λειψή την κυπριακή συμμετοχή σε θεσμούς κοινής άμυνας και ασφάλειας, το αντικείμενο ίσως δεν είναι τόσο ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη. Είναι, πολύ περισσότερο, η αδυναμία της να δει ότι χρειάζεται μέσα στον ευρωπαϊκό πολιτικό χώρο να δουλέψουμε μεθοδικά και να αναζητήσουμε το αυτονόητο: Συνεργασίες, συγκλίσεις και ερείσματα συμμαχιών.
Η Κύπρος θα έπρεπε, απέναντι στη σιωπηρά ανεπιθύμητη Τουρκία, να είχε προτάξει κεντρικά ζητήματα στα οποία θα ζητούσε και θα κέρδιζε την κοινοτική αλληλεγγύη. Όμως το μόνο που φαίνεται να ζητά η προεδρία Χριστόφια, είναι την… κυπριακή ιδιοκτησία των συνομιλιών. Αντί, λοιπόν, της ιδιοκτησίας των περιουσιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διασφαλίζει την ιδιοκτησία των (αδιέξοδων) συνομιλιών!

Read more...

Μεταφέρουν μειονοτικούς στη Θράκη για τις εκλογές – Κέντρο ειδικών δυνάμεων φτιάχνει το ΓΕΣ


«Εισβολή» εξτρεμιστών μειονοτικών για να υποστηρίξουν το μειονοτικό ψηφοδέλτιο ετοιμάζεται για τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.
Ο Χακάν Τσαβούσογλου πρόεδρος του παραρτήματος του BTTD, μιλώντας στην Προύσα κάλεσε τους μειονοτικούς ότι οι ερχόμενες εκλογές θα αποτελέσουν ευκαιρία για «Μια ριζική αλλαγή στην διακυβέρνηση». Και συνέχισε: «Στην Προύσα υπάρχει δυνατότητα 8 χιλιάδων ψήφων. Επιθυμία μας είναι όλους αυτούς να τους μεταφέρουμε».

Αλλά λέει και κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον (σ.σ. τελικά ευτυχώς που είναι και οι Τούρκοι και μαθαίνουμε το τι συζητούν οι κυρερνώντες πίσω από την πλάτη των πολιτών):
«Οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στις δύο χώρες ειδικότερα για το θέμα του μουφτή, και στο σημείο που έχουν φτάσει αποτελούνε ένα σημείο καμπής για την μειονότητα μας. Η εξέλιξη αυτή πιστεύουμε πως θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίλυση και των υπολοίπων θεμάτων».



Αλλωστε π Τσαβούσογλου, κάτι ξέρει αφού ήταν προσκεκλημένος του υπουργού προεδρίας-υπεύθυνου για τους Τούρκους του εξωτερικού Φαρούκ Τσελίκ, στην … Αθήνα, όπου η κυβέρνηση έφτιαξε σύνοδο για την κλιματική αλλά οι Τούρκοι έφεραν τους μειονοτικούς για πανηγυράκι με τις «μειονότητες».
Μάλιστα ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε στην Προύσα ότι με την παρούσα ελληνική κυβέρνηση «Υπάρχουν απτά αποτελέσματα. Πλέον δεν κάνουμε τρύπες στο νερό”!
Η κατάσταση, λοιπόν έχει αρχίσει και ξεφεύγει. Και δεν είναι θέμα απλώς και μόνο της νυν κυβέρνησης η οποία έτσι η αλλιώς σύντομα ή μεσοπρόθεσμα μπορεί να αποτελεί παρελθόν.
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο τεύχος που κυκλοφορεί παρουσιάζει για πρώτη φορά το νέο σχεδιασμό του ΓΕΣ που περιλαμβάνει ικανότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων κατά αερομεταφερόμενων δυνάμεων και εξτρεμιστών μειονοτικών και στα μετόπισθεν μεταξύ Νέστου και Έβρου και το τι σημαίνει η δημιουργία Προκεχωρημένου Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΠΡΟΚΕΕΔ) στην «καρδιά» μειονοτικών περιοχών.
Στο θέμα αυτό αναφέρεται και στο πρόσφατο βιβλίο του «Για μια νέα εξωτερική πολιτική» ο ακαδημαϊκός Βασίλης Μαρκεζίνης:
“Θα μπορούσαν οι Τούρκοι να βρουν ανοικτό το δρόμο ανατολικά του ποταμού Άρδα -δυτικά της Ορεστιάδας- και από εκεί, ακολουθώντας τη γραμμή βόρεια και μετά βορειοανατολικά να βρεθούν στα Πομακοχώρια της Ροδόπης, πίσω από τις ελληνικές γραμμές”. ο γνωστός καθηγητής εκτιμά ότι είναι πιθανό ένα “τεχνητά δημιουργημένο επεισόδιο στις περιοχές τουρκογενών πληθυσμών της Ροδόπης”.
Στη συνέχεια, αναλύοντας το σενάριο αυτό, περιγράφει, όπως προαναφέραμε, πως θα μπορούσαν οι τουρκικές δυνάμεις να κυκλώσουν τις ελληνικές, επιχειρώντας “ισχυρή επίθεση ενισχυμένης θωρακισμένης ταξιαρχίας στο ελληνικό έδαφος στο ύψος του χωριού Λάβαρα, με σκοπό να δημιουργήσουν ρήγμα για διείσδυση κατά μήκος του οδικού άξονα Λάβαρα-Πρωτοκλήσσι-Κυριάκι-Περιστεράκι”.
Ο Β.Μαρκεζίνης συνεχίζει την περιγραφή της δυνητικής τουρκικής επίθεσης, αναλύοντας το σενάριο της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ για ταυτόχρονη ρίψη αλεξιπτωτιστών κατά τον άξονα και ”διείσδυση δεύτερης θωρακισμένης τουρκικής ταξιαρχίας βορείως του Άρδα”.
Και για όποιον αμφιβάλει για το οργανωμένο της προσπάθειας ας δούμε την ανακοίνωση του «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης-παράρτημα Ζεϊτίνμπουρνού»:
«Θα μπούνε λεωφορεία για τις εκλογές στην Ελλάδα. Για τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούνε στην Ελλάδα στις 7 Νοεμβρίου, θα μπούνε λεωφορεία. Όσοι επιθυμούνε να πάνε είναι ανάγκη να εγγραφούνε είτε στον τοπικό τσαϊτζή Ιντρίζ είτε στον πρόεδρο Ορχάν Σαρ. Για την εγγραφή απαιτείται όνομα, επώνυμο, αριθμός διαβατηρίου, και αριθμός κινητού τηλεφώνου. Τα λεωφορεία θα ξεκινήσουν στις 5 Νοεμβρίου ημέρα Παρασκευή». Κάποια αντίδραση από την Αθήνα; Ή έχει υπογράψει ήδη μυστικές συμφωνίες;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ:ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΜΕΡΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ


Επί σειρά ημερών, ο ελληνικός τύπος ανέφερε ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας θεμάτων του Αιγαίου αναφέρει άρθρο γνώμης του Sami Kohen στην αγγλόφωνη Hurriyet Daily News με τον τίτλο « Are we reaching an agreement with Greece?».

Μεγάλες εφημερίδες των Αθηνών αναφέρουν ότι τα δύο μέρη έχουν πραγματοποιήσει αξιοσημείωτη πρόοδο προς την κατεύθυνση αποδοχής ενός «πακέτου λύσεων» στο οποίο συμπεριλαμβάνονται θέματα Αιγαίου. Για παράδειγμα ότι έχει εξευρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα για το ζήτημα των χωρικών υδάτων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επέκταση των χωρικών υδάτων μεταξύ 6 και 10 μιλίων, κατά περίπτωση, για τα ύδατα κοντά στην τουρκική ακτογραμμή, αντί της συνολικής επέκτασης στα 12 μίλια όπως είχε εξαρχής απαιτήσει η Αθήνα, αναφέρει εισαγωγικά ο αρθογράφος.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για επίσημες ανακοινώσεις αλλά για πληροφορίες που διέρρευσαν στον τύπο. Η τουρκική πλευρά είναι περισσότερο εχέμυθη για το θέμα αυτό, ωστόσο τούρκοι αξιωματούχοι παραδέχονται την ύπαρξη προόδου κατά τις πρόσφατες συναντήσεις υψηλού επιπέδου καθώς και ότι οι δύο πλευρές επιδεικνύουν την θέληση και την επιθυμία για επίτευξη λύσης. Προφανώς οι δύο πλευρές έχουν κατορθώσει να προχωρήσουν περισσότερο από την απαρίθμηση των παραμέτρων και των αρχών και έχουν αγγίξει την ουσία των ζητημάτων και εισέλθει σε λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζει επίσης ο αρθρογράφος.

Στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η μετακίνηση από τις γενικές αρχές και από τα βήματα αύξησης εμπιστοσύνης και διαλόγου σε μια φάση σοβαρής διαπραγμάτευσης για την ουσία των ζητημάτων συνιστά μια σημαντική πρόοδο. Έπειτα από χρόνια και εξαιτίας διάφορων λόγων, οι δύο πλευρές έχουν επιτέλους δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον. Η νέα θεώρηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στη βάση της στρατηγικής «μηδενικών προβλημάτων» με τις γειτονικές χώρες ξεκινά με την Ελλάδα . Πλέον η Αγκυρα αναμένει ότι μια πιθανή συμφωνία με την Αθήνα μπορεί να ενισχύσει την αίγλη της Τουρκίας στην διεθνή κοινότητα, ενώ, εκτός των άλλων, σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο του Πολιτικού Εγγράφου Εθνικής Ασφάλειας η Τουρκία δεν εκλαμβάνει πλέον την Ελλάδα ως δυνητική απειλή όπως γινόταν στο παρελθόν και πιστεύει ότι το Αιγαίο μπορεί να μετατραπεί σε μια ειρηνική λίμνη.

Από την πλευρά της Ελλάδας πολλοί παράγοντες συνηγορούν προς την κατεύθυνση μια νέας προσέγγισης των σχέσεων με την Τουρκία. Η ισχυρή θέληση και ο πραγματισμός του Ελληνα π/θ Γιώργου Παπανδρέου για φιλία με την Τουρκία είναι ο σημαντικότερος από αυτούς τους παράγοντες. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι επίσης ένας παράγοντας καθώς η επίλυση των προβλημάτων και ο τερματισμός της έντασης θα γλιτώσει την Ελλάδα από μεγάλα έξοδα αμυντικών δαπανών που πραγματοποιεί λόγω ανησυχιών ασφαλείας. Οι ευεργετικές συζητήσεις μεταξύ Ερντογάν και Παπανδρέου και η αξιοσημείωτη πρόοδος προς την επίτευξη πακέτου λύσεων που αφορά τεχνικές λεπτομέρειες θα πρέπει να αξιολογηθεί υπό τις παραπάνω συγκυρίες, υπογραμμίζει επίσης ο αρθογράφος.

Επίσης ο αρθογράφος θεωρεί ότι πρόκειται για μια πραγματικά ιστορική ευκαιρία για τις δύο χώρες να επιλύσουν τα διμερή τους προβλήματα, να δημιουργήσουν ένα στιβαρό υπόβαθρο φιλίας και συνεργασίας έπειτα από την επίλυση αυτών των ζητημάτων και για τον σκοπό αυτό πρέπει να διατηρηθεί η τρέχουσα δυναμική αυτής της νέας διαδικασίας.

Χωρίς αμφιβολία η επίλυση των ζητημάτων του Αιγαίου είναι δυνατή μόνο αν και οι δύο πλευρές επιδείξουν κάποια ευελιξία σε σχέση με της μέχρι σήμερα θέσεις τους και δεν θα πρέπει να αποτελέσουν έκπληξη οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης και στις δύο χώρες. Από αυτήν την άποψη η κοινή θέληση και επιθυμία όπως εκδηλώθηκε από τους κκ Ερντογάν και Παπανδρέου θα πρέπει να εκδηλώνεται έως την τελευταία στιγμή, καταλήγει ο αρθογράφος.

Read more...

Νταβούτογλου:”το κλίμα στο Αιγαίο είναι θετικό”


Η Sabah (31.10) σε άρθρο με τίτλο «Το κλίμα στο Αιγαίο είναι θετικό» παραθέτει δηλώσεις του Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου από την Κίνα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη σύμφωνα με τις οποίες:

« H θάλασσα του Αιγαίου βρίσκεται σε μια δύσκολη γεωγραφική θέση. Η εξάπλωση των νησιών και η πολυπλοκότητα των διαφόρων θεμάτων προσδίδουν στο ζήτημα μια πολυσύνθετη ιδιότητα. Αν εξετάσουμε το θέμα με υπομονή, με αμοιβαία κατανόηση και με ειρηνικό όραμα, υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα και στις δύο γειτονικές χώρες. Σημασία έχει το κλίμα που επικρατεί και αυτό το κλίμα είναι θετικό. Αλλά δεν πρέπει να μας μπαίνει η ιδέα της αναμονής ότι αύριο θα γίνει κάτι. Με την υπομονή θα πρέπει να στρώσουμε τον δρόμο της ειρήνης.»

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου σημείωσε ότι τα γεγονότα του 1915 σχετικά με την αρμενική Γενοκτονία «δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ατού ενάντια στην Τουρκία»

Επίσης αναφέρεται ότι ο κ Νταβούτογλου τόνισε ότι «οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα συνεχίζοτναι με άκρως καλή θέληση στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού» και ότι ο Τ/ΥΠΕΞ δεν επιβεβαίωσε ισχυρισμούς του τύπου περί εξεύρεσης φόρμουλας επίλυσης.

Read more...

Νέα συμμαχία Τουρκίας – Ιράν σε βάρος Κούρδων


Υπό τον τίτλο «Kurds in the Middle», το εβδομαδιαίο πολιτικό περιοδικό THE WEEKLY STANDARD δημοσιεύει ρεπορτάζ του Jonathan Spyer από το Quandil του βορείου Ιράκ και την συνάντηση που είχε με τον ντε φάκτο ηγέτη του ΡΚΚ Murat Karayilan, για την ανησυχία των Κούρδων ανταρτών ότι αποτελούν στόχο εξουδετέρωσης από μια συμμαχία Τουρκίας-Ιράν. Ο Karayilan αναζητεί νέους συμμάχους σε Ευρώπη και Ισραήλ και κάνει λόγο για στρατηγική συμμαχία για την ιδεολογική κυριαρχία επί του ισλαμικού κόσμου μεταξύ του Ιράν και του κυβερνώντος κόμματος AKP του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν, ο οποίος με υποκρισία παίζει διπλό παιχνίδι στο διπλωματικό πεδίο, χρησιμοποιώντας τόσο την Ουάσιγκτον όσο και την Τεχεράνη, μεταξύ άλλων για να εξουδετερώσει τους Κούρδους αντάρτες στο βόρειο Ιράκ, με βομβαρδισμούς αμάχων και κατοικημένων περιοχών.

Read more...

Βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη


Ισχυρή έκρηξη, σημειώθηκε στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, σε σημείο όπου σταθμεύουν μόνιμα αστυνομικές δυνάμεις. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν 32 άτομα. Ο διοικητής της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης, Χουσεΐν Τσαπκίν, ανέφερε πως, κατά πάσα πιθανότητα, πρόκειται για επιχείρηση αυτοκτονίας και ότι υπάρχει στο χώρο ένα πτώμα ακρωτηριασμένο. Ο Τσαπκίν είπε πως ο δράστης επιχείρησε να εισβάλει σε ένα από τα αστυνομικά οχήματα που βρίσκονται στο σημείο. Ακολούθησαν δηλώσεις του νομάρχη Κωνσταντινούπολης, ο οποίος είπε “πως ο δράστης είναι άντρας και ότι σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση αυτοκτονίας“.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η επίθεση δεν φαίνεται να ανήκει στο ΡΚΚ αλλά στην Ισλαμική αντιπολίτευση του κυβερνητικού κόμματος ΑΚΡ, που και στο παρελθόν είχε επιτεθεί με βομβιστές αυτοκτονίας εναντίον αστικών στόχων στην Τουρκία και ιδιαίτερα την Κωνσταντινούπολη.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP